Hässlö är en av Sveriges största allmänflygplatser och det tycker vi är riktigt roligt! Det ställer dock krav både på oss i tornet på och er piloter. Det finns huvudsakligen två områden som vi behöver lägga extra fokus på:

Luftrumsintrång

Som pilot behöver du alltid inhämta klarering innan du berör kontrollerad luft.

Brott mot klarering i flygplatsens närhet

Det kan vara intensiv trafik på ett begränsat område nära flygplatsen. Det går fort att hamna på helt fel ställe.

För att verksamheten skall fungera säkert och effektivt vill vi därför att du som pilot tänker lite extra på följande punkter innan du ger dig ut och flyger:

  • Planera dig flygning och läs NOTAM innan du ger dig av! Här framgår bland annat tornets öppettider, men tänk på att det kan förekomma extra öppethållning utöver publicerade tider.
  • Det krävs förhandstillstånd (PPR) för alla typer av flygningar när Västeråstornet är öppet.

PPR erhålls genom telefonsamtal till tornet på 021-80 00 20.

  • Lägg någon minut på att titta igenom flygplatskortet och bekanta dig med taxibanesystemet, väntlägen, in- och utpasseringspunkter samt luftrummets utbredning i höjd- och sidled.
  • Lyssna på ATIS innan du begär taxi eller innan första anrop vid ankomst. Meddela på eget initiativ vilken information och QNH du har mottagit.
  • När du är redo på väntplats och har inhämtat klarering så tänk på att du behöver särskilt tillstånd för att få ställa upp på banan.
  • Om du inte är absolut säker på att du kan hålla en klarering med färdväg, flyghöjd och transponderkod i huvudet så skriv ner hela klareringen.
  • Om du vill svänga höger efter start behöver du klarering för detta, annars gäller alltid vänstersväng.
  • VFR-flygningar separeras inte inbördes i C-luft, men trafikinformation lämnas. Trafiken är periodvis tät i området, håll god uppsikt!
  • När du lämnat kontrollzonen är det fortfarande kontrollerad luft ovanför 1 500 fot när Västeråstornet är öppet. Detta innebär att du behöver klarering för att stiga över 1 500 fot, upp i Sektor Västerås.

Om du är osäker eller undrar över något så fråga, vi är här för din skull!

Vi hörs på frekvensen …men först, ring PPR😉

Västeråstornet 130,605


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild